Recept eller tips och trix för en smarrig rätt.
Off we go...
Att få till den där fina köttbiten...
Välj först och främst en förpackning där köttbiten ser fin och fräsch ut
och förpackningen inte innehåller köttsaft. Färgen på griskött ska vara
rosa eller rosabrunt. Vad gäller nötkött är det bäst att titta efter
mörkare bitar som är marmorerade med fett - då kan du vara säker på att det
är mört. Undvik köttbitar som blivit grå och tråkiga i färgen.
Steka i panna
1.Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat. Annars kan det
kyla ner pannan.
2. Torka av köttet så ytan är torr för att få en jämn, fin stekyta.
3. Sätt värmen på en till två lägen under plattans maxläge. Lägg i
stekfett. Krydda köttet med salt och peppar strax före eller under
stekning.
4. Lägg i köttet när matfettet slutat bubbla.
5. Fyll endast 2/3 av stekpannan. Vid för låg värme uppstår ingen
Maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt.
6. Servera direkt.Kött tar inte upp matfett vid stekning, istället smälter
ca 15% av fettet ut. Vid stekning av skivat fläsk eller bacon smälter 60%
av fettet ut. Använd inte stekfettet från stekpannan till sås.
När är nötköttet perfekt?
När köttsaften tränger upp på den råa sidan ska köttet vändas.
När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet blodigt/rött
ca 55º.
När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60º.
När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65º.
När köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70º."
Sådär .. nu är det bara att fortsätta
