Matlagningstråden

Här snackar vi om sånt som inte är mc-relaterat såsom film, musik och hemelektronik.

Moderator: adrian_vg

Meddelande
Författare
Användarvisningsbild
Conseal
Administratör VFR-Forum
Inlägg: 4446
Blev medlem: tor mar 22, 2007 13:15
Ort: S-tälje
Kontakt:

Matlagningstråden

#1 Inlägg av Conseal »

Här går det bra att dela med sig av sina favoritmaträtter, marinader och grillsåser osv.
Recept eller tips och trix för en smarrig rätt.

Off we go...

Att få till den där fina köttbiten...

Välj först och främst en förpackning där köttbiten ser fin och fräsch ut
och förpackningen inte innehåller köttsaft. Färgen på griskött ska vara
rosa eller rosabrunt. Vad gäller nötkött är det bäst att titta efter
mörkare bitar som är marmorerade med fett - då kan du vara säker på att det
är mört. Undvik köttbitar som blivit grå och tråkiga i färgen.

Steka i panna

1.Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat. Annars kan det
kyla ner pannan.

2. Torka av köttet så ytan är torr för att få en jämn, fin stekyta.

3. Sätt värmen på en till två lägen under plattans maxläge. Lägg i
stekfett. Krydda köttet med salt och peppar strax före eller under
stekning.

4. Lägg i köttet när matfettet slutat bubbla.

5. Fyll endast 2/3 av stekpannan. Vid för låg värme uppstår ingen
Maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt.

6. Servera direkt.Kött tar inte upp matfett vid stekning, istället smälter
ca 15% av fettet ut. Vid stekning av skivat fläsk eller bacon smälter 60%
av fettet ut. Använd inte stekfettet från stekpannan till sås.

När är nötköttet perfekt?

När köttsaften tränger upp på den råa sidan ska köttet vändas.
När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet blodigt/rött
ca 55º.
När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60º.
När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65º.
När köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70º."


Sådär .. nu är det bara att fortsätta ;)
På avstånd är allt vackert

HONDA VFR800FA ABS -02
Yamaha FZ8N ABS -13
BMW G650GS -14
Yamaha TT350 -89 *såld*
HONDA VTR1000F -03 *inbytt*
HONDA VFR800FI -99 *krashad*
HONDA VT750C2 -04 *såld*

Excalibur105 skrev: Välkommen till internets BÄSTA forum.

Användarvisningsbild
apex
Donator 2008
Inlägg: 637
Blev medlem: ons mar 28, 2007 22:22
Ort: Linköping

Thailänsk fläskfilé

#2 Inlägg av apex »

Detta är lätt att göra men jättegott. Har gjort denna rätt nåra gånger om året i 10 år, typ

Ingredienser
4 port
500 g fläskfilé
2-3 purjolökar
2-3 vitlöksklyftor
1/2 - 1 röd pepparfrukt eller 1/2 -1 tsk sambal oelek
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk ingefära eller 1 tsk malen
1 köttbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl matyoghurt Gör så här
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skär purjolökarna i sneda skivor. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 3 min/sida. Salta och peppra. Fräs grönsakerna i smör i en traktörpanna några min. Smaksätt med riven ingerfära och smula i buljongtärningen. Häll i kokosmjölk och matyoghurt. Lägg i köttet och låt grytan koka upp. Smaksätt med salt och servera direkt med kokt ris. Tips: Köttet kan stekas i förväg.
VFR800 FIX 1999
"Best motorcycle in the World"

Användarvisningsbild
apex
Donator 2008
Inlägg: 637
Blev medlem: ons mar 28, 2007 22:22
Ort: Linköping

Pasta med vitlöksostsås med skinka

#3 Inlägg av apex »

Den här är skitlätt men riktigt god en fredagkväll, gärna med ett glas rödvin.

2 pers
Spaghetti kokas med lite salt, lr färsk pasta
En låda 200 g Creme Bonjour vitlöksost
Ca 100 g rökt smörgåsskinka
Matlagningsgrädde eller grädde

Skär skinkan i mindre rutor. Koka pasta. I en tom kastrull, lägg i vitlöksosten och smält den i en matsked grädde eller 2. DET FÅR INTE KOKA! När den börjat puttra lite smått läggs skinkan i så att den får värme.

Servera ev med lite sallad och ett glas rött.

Skitlätt och skitgott, plus att barnen gillar det!
Senast redigerad av apex den mån mar 09, 2009 08:15, redigerad totalt 2 gång.
VFR800 FIX 1999
"Best motorcycle in the World"

Användarvisningsbild
apex
Donator 2008
Inlägg: 637
Blev medlem: ons mar 28, 2007 22:22
Ort: Linköping

Fläskfilé Rosé

#4 Inlägg av apex »

Fläskfilé Rosé
500-600 g kött
2 msk smör
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 stor gul lök, finhackad
2 dl créme fraiche
1 dl köttbuljong
2 msk chilisås
½ msk worchestersås
½ msk soja
1-2 vitlöksklyftor, pressas
1 msk stött rosépeppar
hackad persilja

Löken fräses. Såsen blandas i en bunke. Häll över löken, blanda. Låt puttra. Stek köttet i skivor och lägg sedan köttet i såsen. Lägg därefter i rosépepparen. Strö över hackad persilja. Servera med t ex ris


Gott som fan, nån gång om året!
VFR800 FIX 1999
"Best motorcycle in the World"

Användarvisningsbild
apex
Donator 2008
Inlägg: 637
Blev medlem: ons mar 28, 2007 22:22
Ort: Linköping

Kycklingspett med äpplen i calvadossås

#5 Inlägg av apex »

Kycklingspett med äpplen i calvadossås
En kraftfull kycklingrätt med frisk äppelsmak
FÖR 8 RERSONER
1 kg kycklingfilé av lår eller bröst
olja till stekning

MARINAD:
2 msk majsolja
1 msk Japansk soja
1 msk pressad citronsaft
1 tsk timjan

ÄPPELRÖRA:
500 g smålökar
4 äpplen
2 msk smör
3 dl vispgrädde
4 msk konc. kycklingfond på flaska
1 tsk Japansk soja
1dl äppelcider
1/2 dl calvados eller konjak
1/2 dl hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 krm svartpeppar
1 dl grovhackade valnötskärnor, ca 50 g


GÖR SA HÄR:
1. Dela bröstfiléerna i halvor på längden lårfiléema behöver inte delas. Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera i minst 4 timmar.
2. Trä upp kycklingen på korta spett. Bryn kycklingen olja i en het stekpanna. Låt dem kallna.
3. Skala och dela lökarna. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
4. Fräs löken i smör i en stekpanna. Lägg över i 2 ugnssäkra formar. Fräs äpplena och lägg över i formarna.
5. Häll på grädde, kycklingfond, soja, äppelcider och calvados Krydda med timjan och peppar.

VID SERVERINGEN;
6. Sätt ugnen på 225 °C. Strö valnötskärnorna över äppelröran och lägg på kycklingspetten.
7. Stek i mitten av ugnen 10-20 minuter, kontrollera att köttsaften är ljus, är den röd så låt steka ytterligare en stund. Lägg på färska timjankvistar. Servera med ugnsstekta potatisklyftor.

Gott och lite annorlunda rätt, med valnötterna. Tar en stund att göra, men det blir ett uppskattat resultat!
VFR800 FIX 1999
"Best motorcycle in the World"

Användarvisningsbild
stefan
Donator 2009
Inlägg: 302
Blev medlem: sön aug 31, 2008 16:44
Ort: Huddinge

#6 Inlägg av stefan »

Hmm nyligen hemkommen från födelsedagsmiddag, men ändå blev jag helt plöttsligt hungrig :D

Ska greppa kocken lite senare och komma in med goda recept

//Stefan
CBR 600rr -07

Användarvisningsbild
Conseal
Administratör VFR-Forum
Inlägg: 4446
Blev medlem: tor mar 22, 2007 13:15
Ort: S-tälje
Kontakt:

#7 Inlägg av Conseal »

Den snabba lätta smakrika pastan ..

Koka Spagetti
Skär upp ett paket bacon i bitar och stek.
Smält ca 75% av en kvibille gräddädel i en kastrull
Späd den smälta osten med creme fariche till lagom styrka
Rör i baconet

Servera!
På avstånd är allt vackert

HONDA VFR800FA ABS -02
Yamaha FZ8N ABS -13
BMW G650GS -14
Yamaha TT350 -89 *såld*
HONDA VTR1000F -03 *inbytt*
HONDA VFR800FI -99 *krashad*
HONDA VT750C2 -04 *såld*

Excalibur105 skrev: Välkommen till internets BÄSTA forum.

Användarvisningsbild
stefan
Donator 2009
Inlägg: 302
Blev medlem: sön aug 31, 2008 16:44
Ort: Huddinge

#8 Inlägg av stefan »

En snabb och enkel men god Lunch

Ingredienser:
Blå band sparris soppa i pulver
Mjölk
Färsk Sparris
Bacon
Knäckebröd
Ost

Rör ihop soppan enligt instruktion. Hacka sparrisen i små bitar.
Skär baconet i strimlor och bryn till en knaprig yta uppnås.
När soppan kokar så rör ner sparris och bacon, låt koka upp.

Servera med bröd.

//S
CBR 600rr -07

Användarvisningsbild
TG
Donator 2011
Inlägg: 1567
Blev medlem: sön jul 13, 2008 20:41
Ort: Månstad

#9 Inlägg av TG »

Nordisk wok (egen komponering :D )

Biff, strimlad
Palsternacka
morötter
färsk ingefära
skogschampinjoner
paprika
krossad ananas
sweet n´ sour sås
Gul lök
vitlöksstänger

fräs på köttet i en stekpanna, samtidigt så börja fräsandet av grönsakerna... När grönsaker är "klara" dvs varma men fortfarande spänstiga... häll den krossade ananasen i wokpannan, slå över lagom mängd med sweet n´ sour sås, riv i ingefäran, smaka av med limejuice, chilipulver, peppar o salt. Blanda ner alltihop i pannan, rör runt o njut av doften :D

Servera med ris om så önskas!! Smaklig spis
Till detta rekommenderar jag en ljus lager, lämplig är Brok (polsk lager)
VFR 800 -02 (silver)
PC3, PAIR, FLAPPER, LEOVINCE... :D

Skriv svar